Huiswerk dat werkt!

Meedoen als ouder/verzorger

Waarom dit onderzoek?

Aanleiding

Huiswerk hoort bij school, maar het kan ook best lastig, vervelend of stressvol zijn – zowel voor kinderen als voor ouders. Onderzoek laat zien dat huiswerk niet altijd helpt bij het leren op de basisschool, maar we weten nog niet precies waarom. Bij oudere leerlingen speelt motivatie en de manier van leren een rol, maar geldt dat ook voor jongere kinderen op de basisschool? Daarom willen wij beter begrijpen hoe leerlingen, leerkrachten en ouders over huiswerk denken. Door mee te doen aan dit onderzoek helpt u ons om huiswerk leuker en effectiever te maken!

Doel

In dit onderzoek kijken we naar huiswerk en hoe leerlingen, ouders en leerkrachten ermee omgaan. We onderzoeken hoe kinderen hun huiswerk maken, welke hulp ze krijgen en hoe motivatie een rol speelt. Zo hopen we praktische inzichten te bieden om huiswerk voor iedereen leuker en effectiever te maken.

Opbrengsten

Door mee te doen krijgt u als ouder beter inzicht in hoe kinderen studeren en hoe ouders hen kunnen ondersteunen bij huiswerk. Uw deelname helpt ook om wetenschappelijke kennis te vergroten, zodat huiswerk effectiever en leuker kan worden voor kinderen. De resultaten van dit onderzoek kunnen uiteindelijk bijdragen aan een fijne en betere leeromgeving, zowel thuis als op school.

Wat betekent deelname voor mijn kind en mij?

Als de klas van uw kind deelneemt aan het onderzoek, kunt u het volgende verwachten:

  • Ongeveer twee weken van te voren ontvangt u een informatiebrief en toestemmingsformulier. U kunt dan aangeven of u toestemt dat uw kind deelneemt aan het onderzoek. Deelname is geheel vrijwillig.
  • In de informatiebrief vindt u ook een link naar een vragenlijst voor u als ouder. U kunt inloggen met de code die in de brief is vermeld. Om deel te nemen geeft u digitaal toestemming via de link. Uw deelname is volledig vrijwillig. Als u ervoor kiest niet mee te doen, kan uw kind alsnog deelnemen aan het onderzoek.

Deze vragenlijst gaat over uw ervaringen met huiswerk en ouderbetrokkenheid bij huiswerk. Ook stellen we u een aantal vragen over het gebruik van studiestrategieën tijdens huiswerk. Het zijn voornamelijk stellingen waarvan we u vragen om aan te geven in hoeverre u het daarmee eens bent. Voorbeelden van stellingen zijn bijvoorbeeld: ‘Ik vind dat mijn kind te veel huiswerk moet maken.’ en ‘Ik leg aan mijn kind uit waarom het belangrijk is om het huiswerk te maken.’

  • Twee weken na het ontvangen van de informatiebrief en het toestemmingsformulier, vindt het onderzoek bij uw kind in de klas plaats. De onderzoeker komt dan langs om een vragenlijst af te nemen bij de leerlingen. Uw kind doet alleen mee als u daar toestemming voor heeft gegeven en mag ook zelf kiezen of zij/hij mee wilt doen.

De vragenlijst gaat over het huiswerkgedrag (zoals inzet en gebruik van studiestrategieën) en motivatie van uw kind, het huiswerkgedrag van de leerkracht en de ouderbetrokkenheid bij huiswerk van de ouder(s)/verzorger(s). Voorbeelden van stellingen zijn: ‘Ik heb het gevoel dat ik veel leer van huiswerk.’, ‘Onze juf/meester controleert precies of iedereen het huiswerk heeft gemaakt.’ en ‘Mijn ouders/verzorgers helpen me met mijn huiswerk als ik dat vraag.’.

Hoe doen mijn kind en ik mee?

Omdat uw kind jonger dan 16 jaar is, is uw toestemming nodig voor deelname. Dit kunt u aangeven op het toestemmingsformulier dat in de informatiebrief staat. Daarnaast geeft uw kind ook zelf toestemming voor deelname. Zonder uw toestemming kan uw kind niet deelnemen. Daarnaast wordt ook uw toestemming voor eigen deelname gevraagd wanneer u via de link deelneemt. U en uw kind loggen beide in met een deelnemerscode. Uw code staat vermeld op de informatiebrief. Dit systeem gebruiken wij om de gegevens van leerkrachten, leerlingen en ouders/verzorgers te kunnen koppelen en vanaf het begin anoniem op te slaan. Mocht u of uw kind op een later moment toch beslissen om de toestemming weer in te willen trekken, kan dat tot en met 1 oktober 2025 door een mail te sturen naar c.t.vankesteren@uu.nl. U hoeft daarvoor geen reden te geven en de gegevens van u en/of uw kind worden verwijderd. Na oktober 2025 worden alle persoonlijke gegevens (naam met bijbehorende deelnemerscode) vernietigd. We weten dan niet meer welke resultaten van u zijn.

Hoe gaan wij om met privacy?

Wij behandelen alle gegevens vertrouwelijk en gebruiken ze alleen voor wetenschappelijk onderzoek. Nederlandse universiteiten hebben strikte regels voor gegevensopslag. De leerkracht of school kan de antwoorden van uw kind niet zien, alleen algemene informatie over de hele klas wordt gedeeld.

Persoonlijke gegevens, zoals de naam van uw kind, worden alleen gebruikt om deelnemerscodes e maken en de resultaten te kunnen koppelen aan die van u en de leerkracht. Deze worden na oktober 2025 verwijderd. De anonieme gegevens uit de vragenlijsten kunnen met andere onderzoekers worden gedeeld, maar alleen in een vorm waarin uw kind of de school niet te herkennen is. De resultaten van het onderzoek worden anoniem gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften.

Dit onderzoek is beoordeeld en goedgekeurd door de Facultaire Ethische Toetsingscommissie (FETC) van de Universiteit Utrecht, faculteit sociale wetenschappen.