Huiswerk dat werkt!

Meedoen als school

Waarom dit onderzoek?

Aanleiding

Waarschijnlijk wordt er op uw school huiswerk opgegeven om het leren van kinderen te ondersteunen, maar uit ervaring van docenten blijkt dat het niet alle kinderen goed lukt hun huiswerk zelfstandig te maken.

Ook wetenschappelijk onderzoek toont aan dat huiswerk niet altijd leidt tot betere leerprestaties bij jonge leerlingen. Dit roept vragen op: Welke factoren spelen een rol bij succesvol huiswerk maken? Hoe beïnvloeden motivatie, studiestrategieën en de rol van ouders en leerkrachten het huiswerkgedrag van leerlingen? Aangezien veel studies zich richten op het voortgezet en hoger onderwijs, is er nog weinig bekend over deze aspecten in het basisonderwijs.

Doel

Dit onderzoek kijkt naar de verbanden tussen het huiswerkgedrag en de motivatie van leerlingen, ouders, en leerkrachten. Daarom onderzoeken wij:

  • Hoe leerlingen, leerkrachten en ouders huiswerk ervaren;
  • Welke leerstrategieën voor huiswerk zij zouden gebruiken en (in)effectief vinden;
  • Hoe motivatie en opvattingen over huiswerk van leerlingen, ouders en leerkrachten invloed hebben op het huiswerkgedrag van leerlingen;
  • In hoeverre de motivatie en opvattingen over huiswerk van leerlingen, ouders en leerkrachten overeenkomen.

Opbrengsten

Door deelname aan dit onderzoek draagt uw school bij aan wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van huiswerk in het basisonderwijs. Daarnaast biedt dit onderzoek schoolleiders waardevolle inzichten in de huiswerkpraktijk, met aandacht voor de ervaringen en overtuigingen van leerlingen, ouders en leerkrachten. De school ontvangt na deelname de onderzoeksresultaten en aanbevelingen in een rapport. Bij interesse komen wij ook langs om een gastles te geven aan leerlingen en/of leerkrachten van de school over huiswerk en het gebruik van effectieve studiestrategieën in primair onderwijs.

Hoe ziet deelname eruit?

Indien uw school ervoor kiest om deel te nemen, zal dit er als volgt uit zien:

  • Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 kunnen meedoen.
  • Tijdens een eenmalig bezoek van de onderzoeker in de klas vullen de leerlingen en leerkracht een vragenlijst in. Dit duurt ongeveer één uur per klas. Hiervoor hebben de leerlingen een opgeladen digitaal apparaat (zoals laptop of tablets) nodig. In overleg kan de onderzoeker (een deel van) de klas ook van digitale apparaten voorzien.
  • Daarnaast vragen we de docent om een inschatting te geven van het gemiddelde reken, begrijpen lezen en taalverzorging niveau van de leerlingen.
  • We vragen ook ouders om een vragenlijst over huiswerk in te vullen.

Om deel te nemen aan dit onderzoek is toestemming nodig van zowel de leerkracht als de ouder(s)/verzorger(s) van de leerlingen. Om de data helemaal anoniem te kunnen verwerken, moeten informatiebrieven en toestemmingsformulieren met een persoonlijk ID worden uitgedeeld. We bespreken graag met u hoe we dit het beste met de ouder(s)/verzorger(s) kunnen afstemmen.

Hoe gaan wij om met privacy?

Wij gaan zorgvuldig om met de gegevens die wij van leerkrachten, leerlingen en ouders verzamelen. Dit houdt in dat:

  • Alle gegevens worden opgeslagen op streng beveiligde servers van de Universiteit Utrecht, waar alleen de onderzoekers toegang toe hebben.
  • De informatie wordt uitsluitend voor onderzoeksdoeleinden gebruikt en blijft strikt vertrouwelijk. Namen van deelnemers en scholen worden niet bewaard; in plaats daarvan krijgt iedere deelnemer een eigen code.
  • Persoonlijke gegevens zoals namen worden alleen tijdelijk bewaard tijdens de dataverzameling om gegevens van leerkracht, leerling en ouder aan elkaar te kunnen koppelen. Deze informatie wordt op een aparte beveiligde schijf opgeslagen en wordt direct na de dataverzameling vernietigd (om deelnemers in staat te stellen hun toestemming in te trekken in oktober, 2025).
  • Individuele resultaten en persoonsgegevens, zoals de antwoorden van leerlingen, blijven volledig vertrouwelijk en worden dus nooit gedeeld met leerkrachten, de school of andere betrokkenen.
  • Na afronding van het project worden de geanonimiseerde gegevens, in lijn met de geldende regelgeving, beschikbaar gesteld op het platform Open Science Framework (OSF). Dit maakt gebruik voor soortgelijk onderzoek mogelijk en helpt bij de kwaliteitscontrole (transparantie) van het onderzoek.

Dit onderzoek is goedgekeurd door de Facultaire Ethische Toetsingscommissie (FETC) van de Universiteit Utrecht, faculteit sociale wetenschappen.

Bekijk de informatiebrieven